Per què en el calendari xinès l’HIVERN comença avui?
Podem entendre que els dos solsticis de l’any són el reflex en la Terra de les dues polaritats creadores: el Yin i el Yang. El Yang: el DIA més llarg i lluminós (St. Joan) i el Yin: la NIT més llarga i fosca (Nadal).
En el nostre calendari occidental els solsticis, que són els dos punts màxims del cicle anual, donen l’entrada a l’estació. Si observem la natura però, veiem que mai res neix en el seu màxim esplendor, si no que tot, naturalment; neix, creix, arriba al punt àlgid i després comença a decaure.
Moltes cultures i tradicions, inclosa la xinesa, entenen que passa el mateix en el cicle de les estacions, de tal manera que les estacions no comencen en el seu punt àlgid, si no que també neixen, creixen, arriben al màxim i decreixen per donar pas a la següent. Com que aquest punt màxim i culminant de cada estació són els solsticis i equinoccis, entenem que aquests són just el punt mig de cada estació en comptes del seu inici.
Seguint aquest criteri, doncs, diem que les estacions comencen just mitja estació abans del que marca el nostre calendari (1/8 d’any abans, 45 dies aprox.): AVUI
Per tradició el dia de Tot Sants aquí, Haloween allà, i Samhain en la tradició pagana i celta són les celebracions d’aquest punt mig entre equinocci i solstici. Avui en dia, que tenim la tecnologia per mesurar la translació de la Terra sabem però, que el punt mig solar exacte del que celebrarem per Tots Sants és just avui.
Bon inici i joiós hivern 😉